De ha belegondolsz, minden CPU-nak van egy alap fogyasztása, amit akkor is megeszik, mikor a terhelés 0%. Ez a fogyasztás a processzor TDP-jének általában 5-10%-a. Vagyis ha van egy 130W-os CPU-m (nekem E5-2690 van, az is ennyi), és ennek kb. 10 watt az üresjárati fogyasztása, az azt jelenti, hogy minden 1%-os terhelésnövekedés 0,85wattal növeli a fogyasztást.
100/(130-130/10)=0,85
Vagyis azzal, hogy akkor használod csak a programot, ha alapból be van kapcsolva a géped, igazából csak az egy hardverek és perifériák fogyasztását spórolod meg, ami töredéke a gép fogyasztásának. (Gondolom ha csak ennek a programnak a futtatásáért kapcsolja be valaki a gépet, akkor még a monitort is kikapcsolja, mert az is körübelül +50 watt, vagyis a kb. 60 wattos GPU sem működik. Vagyis ha pl. filmet nézel, akkor a géped fogyasztása alapból nagyobb, mint ha monitor nélkül, csak a CPU dolgozik.)
Nem okoskodni akartam, de a gép fogyasztása nem állandó és a normál használaton kívül dolgoztatod a CPU-t, akkor relatívan több áram fog fogyni, azaz azzal, hogy filmnézés közben használod a progit, semmivel nem fog kevesebb áram fogyni a program miatt.
Filmnézős gépnek én mac minit használok, ajánlom mindenkinek! 50w, halk, kicsi és gyors!